Magnesium en het tekort bij ouderen

Magnesium tekort bij ouderen

Ouderen hebben vaak een ander voedingspatroon dan jongeren. Vaak zijn ze alleen, eenzaam, hebben niet veel zin om te koken of ze hebben een verminderde eetlust. Ze eten iets kleins of iets wat al klaar is, een voeding met weinig vitaminen en soms arm aan magnesium en andere mineralen. Een magnesiumtekort bij een persoon op leeftijd kan te wijten zijn aan een voedingstekort maar het kan ook een gevolg zijn van een probleem bij de opname in de darmen of verlies van magnesium door de nieren als neveneffect van stress.

Tijdens het ouder worden veranderen allerlei processen in je lichaam. Om met deze veranderingen om te gaan worden soms supplementen aangeraden, zoals vitamine D. Maar wist je dat vitamine D helemaal niet goed werkt wanneer je niet voldoende magnesium binnen krijgt? Daarom is ook magnesium een belangrijk mineraal tijdens het ouder worden. Magnesium zorgt er namelijk voor dat zowel Vitamine D & Calcium goed opgenomen kunnen worden, maar heeft ook nog een aantal andere voordelen voor ouderen.

Symptomen van een magnesium tekort bij ouderen

Een magnesiumgebrek kan symptomen veroorzaken zoals onder andere:

  • hypertensie
  • hartritmestoornissen
  • migraine
  • depressie
  • angst
  • verwarring
  • vermoeidheid
  • verlies van eetlust
  • slaapproblemen
  • vroegtijdig gehoorverlies
  • fibromyalgie
  • spierpijn
  • spiertrekkingen
  • krampen
  • osteoporose
  • obstipatie

Ontdek wat magnesium voor jou doet met een van onze proefpakketten

Magnesium en spieren wanneer je ouder word

Magnesium is belangrijk voor de opbouw en het functioneren van de spieren. Het bevordert het herstel van de spieren na inspanning. Daarom wordt magnesium vaak gebruikt door sporters. Het draagt bij aan het behoud van gezond functionerende spieren. Zeker tijdens het ouder worden is het belangrijk om je spieren soepel te houden. De spierkracht en spiermassa nemen namelijk af met de leeftijd. Vanaf ons vijftigste levensjaar verliezen we ongeveer één tot twee procent spiermassa per jaar.

Spierzwakte zorgt voor kwetsbaarheid; je wordt minder mobiel, stijf, valt vaker en krijgt uiteindelijk moeite met dagelijkse bezigheden. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met het behoud van gezonde en sterke spieren. Sterke spieren zijn belangrijk voor de belastbaarheid van het lichaam. Met sterke spieren kunnen de gewrichten meer hebben. Zo blijf je langer vitaal en fit en vergroot je je beweeglijkheid en balans.

Om je spieren te ondersteunen is het dus belangrijk het magnesiumniveau op peil te houden en een magnesium tekort bij ouderen te voorkomen.

Magnesium voor ouderen
Magnesium zorgt voor een ontspannen gevoel en zorgt voor de juiste balans.

Magnesium en osteoporose

Niet alleen de spiermassa neemt af met de leeftijd, ook de botten worden brozer. Al vanaf een leeftijd van 35 begint het lichaam meer bot af te breken dan aan te maken. Hierdoor ontstaat botontkalking. Botten worden versterkt door calcium en vitamine D. Wat echter niet iedereen weet is dat magnesium een belangrijke rol speelt bij dit proces.

Magnesium zorgt er namelijk voor (zoals al eerder aangegeven) dat het lichaam calcium kan opnemen en dat er enzymen ontstaan zodat vitamine D zijn werk kan doen. Zonder magnesium kunnen calcium en vitamine D de botten dus niet goed versterken.

Magnesium en het geheugen

Uit onderzoek blijkt dat magnesium belangrijk is voor een normale werking van de hersenen en het geheugen, zeker op latere leeftijd. Het zou ook zorgen voor een beter leervermogen. Problemen met het geheugen en leervermogen treden met name op tijdens het ouder worden. Mensen die steeds vergeetachtiger worden en zelfs last hebben van geheugenverlies zouden in dat geval baat kunnen hebben bij het gebruik van magnesium. Het draagt bij aan het behoud van de plasticiteit (vormbaarheid) en de verbindingen in de hersenen.  

Magnesium kan bloeddruk verlagend werken

Magnesium bevordert meer dan 300 processen, zo ook de werking van het hart. Het maakt de bloedvaten sterker en soepeler. Daarnaast zorgt het voor een lager cholesterolgehalte. Deze combinatie kan ervoor zorgen dat magnesium ervoor zorgt dat een hoge bloeddruk voorkomen wordt.

Hoeveel magnesium per dag?

Ons lichaam bevat gemiddeld 25 gram aan magnesium. Hiervan wordt zo een 50 tot 60 procent opgeslagen in de botten en tanden. 25 tot 30 procent wordt opgeslagen in de spieren en de rest bevind zich in onze lichaamssappen. Hieraan kun je ook zien dat magnesium een belangrijke rol speelt voor onze botten en spieren tijdens het ouder worden.

Afhankelijk van ons voedsel en de opname capaciteit van ons lichaam nemen we 30 tot 80 procent magnesium op uit het voedsel. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium volgens de zorgwijzer is voor de man 350 milligram per dag. Voor de vrouw is dit 300mg. Voor supplementen is er dan ook een bovengrens vastgesteld van 250 milligram per dag.

Is magnesium goed voor ouderen?

Ja, Magnesium heeft zoals je al kon lezen vele voordelen voor ouderen. Het werkt niet alleen tegen de bekende ouderdomskwaaltjes, maar het werkt nog voor veel meer kwaaltjes. Zo kan het werken tegen migraine, heb je vaak meer energie en helpt het ook tegen depressies. Als je ouder bent slik je liever niet meer pillen dan nodig is. Daarom zijn onze producten uitsluitend bedoeld voor opname via de huid middels olie of bad kristallen (voor in bad of in een voetbad).

Voorkom magnesium tekort bij ouderen en probeer voordelig ons magnesium proefpakket.

Heb jij ons proefpakket al geprobeerd?

Maak kennis met onze magnesiumproducten tegen een lage prijs. Ervaar zelf of magnesium jou kan helpen aan een vitaler en meer ontspannen leven.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Gezond, fit en vitaal ouder worden...

We worden steeds ouder en daar zijn we uiteraard blij mee. Maar je wilt natuurlijk wel gezond en fit blijven, ongeacht of je nu 30, 50 of 90 bent. Daarom willen wij je wat handige tips meegeven om ook daadwerkelijk zo gezond mogelijk te blijven.

Met ons gratis E-book ontdek je:

Was dit waardevol voor jou? Deel het met jouw vrienden!

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook...

online magnesium bestellen, magnesium online bestellen, magnesium bij spierkrampen

Magnesium bij spierkrampen

Het ontstaan van spierkrampen Krampen komen door het plotseling samentrekken van je spieren. Normaal gesproken is een deel van de spier ontspannen, terwijl een ander

Lees verder »
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het E-book naartoe sturen?

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling!

Meld je aan en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

10%
korting

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.