Een magnesium tekort kan voortkomen uit zeer uiteenlopende oorzaken.Het kan te maken hebben met langdurig verhoogde stress, langdurig intensieve sporttraining, slechte voeding, een gebrekkige absorptie, alcoholgebruik, en langdurig gebruik van medicijnen.

Stresssituaties verhogen onze behoefte aan magnesium, bij een magnesiumtekort worden de zenuwbanen overprikkeld met als gevolg onrustig worden en nervositeit. Bij langdurige stress en te weinig voeding die magnesium bevat kan er een magnesium tekort ontstaan.Magnesium wordt het mineraal van de innerlijke rust genoemd het geeft een totale ontspanning aan de spieren en een rustgevend effect op lichaam en geest.

Bij intensieve sporttraining verbruikt het lichaam als gevolg van de verhoogde spieractiviteit aanzienlijk meer magnesium. Vooral ook door het toegenomen transpireren wordt er meer magnesium uitgescheiden. Wanneer er sprake is van langdurig intensieve sporttraining kan hieruit een magnesium tekort ontstaan.

Onze hedendaagse voeding bevat niet meer zo veel magnesium als vroeger. Dit komt doordat er minder mineralen in de grond zitten. Toepassing van insecten-en onkruidbestrijdingsmiddelen en kunstmest zorgen ervoor dat de planten die verbouwt worden niet meer zoveel magnesium bevatten als vroeger. Verder ziet onze hedendaagse voeding er niet meer zo goed uit, er wordt veel witbrood, fastfood, snoepgoed, cola etc gedronken en gegeten. Deze bevatten nog nauwelijks magnesium en door het vele eten van deze ongezonde voeding wordt het lichaam berooft van het mineraal magnesium.

Alcohol bevordert de uitscheiding van magnesium via de nieren, de gevolgen kunnen dan onmiddellijk merkbaar zijn. 1 of 2 glazen alcohol per dag kunnen al voldoende zijn om s’nachts krampen in de beenspieren te veroorzaken. Bij toenemend alcoholgebruik of bij chronisch alcoholisme gaat magnesium verloren als gevolg van een hogere afscheiding van lever en nieren.

Een magnesiumtekort kan ook veroorzaakt worden door het gebruik van sommige geneesmiddelen, bijvoorbeeld plakmiddelen, bloeddrukverlagende middelen, laxeermiddelen, antibiotica, en zo zijn er nog meer geneesmiddelen te vinden waardoor het magnesiumgehalte verlaagd wordt in het lichaam.

Wil je niets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, tips en de scherpste aanbiedingen.

Was dit waardevol voor jou? Deel het op social media.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Wil je niets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, tips en de scherpste aanbiedingen.

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.