Heb je als 50 plusser extra vitamines en mineralen nodig?

extra vitamines en mineralen voor 50plussers

Wanneer je de 50 voorbij bent vragen zich steeds meer mensen af of ze nu extra vitamines of mineralen nodig hebben. Maar waarom is dit nodig? En is dit ook wel nodig?

Als 50 plusser eet je vaak minder

Veel ouderen eten wat minder, dit is normaal. Vanaf je 30e treedt er namelijk sarcopenie op in je lichaam. Dit houdt letterlijk in dat de afbraak van spieren sneller gaat dan de opbouw hiervan. In de praktijk merk je hier de eerste jaren vrij weinig van. Veel mensen boven de 70 merken het wel, vooral het opstaan uit een stoel of traplopen wordt vaak dan wat lastiger. Het is een proces wat niet te voorkomen is maar wel te vertragen.

Omdat je minder eet krijg je ook minder eiwitten, vitamines en mineralen binnen. Daarom is het belangrijk dat je eten wel de juiste voedingsstoffen bevat.

Belangrijke voedingsstoffen tijdens je maaltijden

Niet alleen voor 50 plussers is het belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw maaltijden de juiste voedingsstoffen bevatten, dit geldt voor iedereen, jong of oud. Een goede combinatie van onder andere fruit, groente, zuivel en granen zijn essentieel om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Als je ouder wordt is dit vaak wat moeilijker omdat je ook wat minder eet waardoor je dus niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Daarom is het voor deze doelgroep extra belangrijk om te letten op wat je eet en of dit voldoende voedingsstoffen bevat.

Nieuwsgierig naar welke voedingsmiddelen erg gezond zijn? Lees onze top 10 magnesiumrijke voedingsmiddelen (en andere vitamines & mineralen)

Processen in je lichaam veranderen

Niet alleen veranderen je eetgewoonten, ook de processen in je lichaam veranderen. Zo kan je bijvoorbeeld een magnesiumtekort ontwikkelen door een slechte opname in de darmen of je kan een vitamine D tekort ontwikkelen doordat je meer binnen bent dan vroeger. Zo zijn er nog vele anderen oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij een bepaald mineraal of vitamine tekort hebt.

Magnesium is tijdens het ouder worden extra belangrijk, want wist je al dat magnesium meer dan 300 verschillende enzymen aanstuurt? Deze zorgen er vervolgens weer voor dat allerlei processen in ons lichaam goed verlopen. Magnesium behoort (evenals water en zuurstof) tot onze meest essentiële levensbehoeften. Behalve het aansturen van enzymen zorgt magnesium voor een goede werking van ons hart, vermindering van vermoeidheid, stevige botten en tanden, een goede samentrekking van onze spieren en een optimale prikkeling van ons zenuwstelsel. Tevens speelt het een belangrijke rol in het celdelingsproces.

Wanneer je dus een magnesiumtekort ontwikkeld houdt dit in dat er meer dan 300 verschillende enzymen niet goed aangestuurd kunnen worden die vervolgens alle opvolgende processen ook niet goed kunnen laten verlopen.

Ondanks dat magnesium een grote impact kan hebben is het nog een relatief onbekend mineraal wat vooral vaak wordt aangeboden in tablet vorm.

Medicijnen kunnen een tekort veroorzaken

Wanneer je medicijnen gebruikt kunnen deze zorgen voor een vitamine of mineralen tekort. Een goed voorbeeld hiervan is een maagzuurremmer. Wanneer deze langdurig gebruikt wordt kan dit ervoor zorgen dat voedingsstoffen minder goed opgenomen worden waardoor er een vitamine B12 of magnesium tekort kan ontstaan. Helaas zijn veel mensen hier nog niet op de hoogte van. Wanneer je vermoedt dat je medicijnen een tekort veroorzaken geef dit dan aan bij je huisarts.

Symptomen tekort aan vitamines en mineralen

Wanneer je een vitamine tekort hebt merk je dit vaak niet meteen. Op den duur zul je het wellicht merken aan onder algemene klachten zoals vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid. Maar het kan ook zich specifiek uiten in depressies, bloedarmoede of bij een tekort aan B12 kan het leiden tot geheugenproblemen. Er zijn maar liefst 8 verschillende soorten vitamine B, daarnaast heb je nog vitamine A, C, D, E en K met allemaal hun eigen symptomen.

Net zoals bij de vitamines bestaan er ook verschillende mineralen waar we een tekort van kunnen hebben zoals Calcium, Magnesium, Fosfor, Kalium, Natrium en Chloor. Volgens de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) zit ruim 20 procent van de volwassenen in West-Europa  onder de aanbevolen hoeveelheid magnesium. Dit komt vooral door het ongezonde eten wat we nog vaak terug zien. Bij ouderen is vaak niet het ongezonde eten, maar het minder eten de oorzaak.

Heeft een magnesiumtekort onderscheidende symptomen?

Doordat magnesium meer dan 300 enzymen aanstuurt die elk weer een eigen proces aanstuurt, kan een tekort aan magnesium leiden tot uiteenlopende klachten. Een aantal symptomen kunnen zijn: lusteloosheid, menstruatiepijn, PMS, geprikkeldheid, een laag libido, migraine, zenuwachtigheid, hypertensie, hartritmestoornissen, migraine, depressie, angst, verwarring, vermoeidheid, verlies van eetlust, slaapproblemen, vroegtijdig gehoorverlies, fibromyalgie, spierpijn, spiertrekkingen, krampen, osteoporose en obstipatie.

Volgens recente onderzoeken speelt magnesium ook een belangrijke rol in de werking van het geheugen, vooral op latere leeftijd.

Heb ik een magnesiumtekort?

Het is soms moeilijk vast te stellen of je daadwerkelijk een tekort aan magnesium hebt of niet. Daarom hebben we een globale test voor magnesium tekort ontwikkeld. Hiermee bieden we je een houvast aan de mogelijkheid of jij een tekort hebt of juist niet.

Test het zelf!

Twijfel je nog?

Probeer het zelf eens met ons proefpakket badkristallen en magnesiumolie. We bieden geen magnesiumtabletten aan omdat deze minder goed opgenomen worden in het lichaam in tegenstelling tot badkristallen en magnesiumolie.

Conclusie: Heb je als 50 plusser extra vitamines of mineralen nodig?

Eet je gebalanceerd, gezond met de juiste voedingsmiddelen en heb je geen tot weinig medicijnen (kort gebruikt)? Dan heb je waarschijnlijk geen extra vitamines of mineralen nodig.

Eet je minder, ongezond en/of gebruik je medicijnen chronisch? Dan bestaat er een kans dat je een tekort aan vitamine of mineralen hebt wanneer je bepaalde symptomen ervaart.

Nog vragen?

Als je nog vragen hebt over onze producten of over magnesium in het algemeen kun je altijd contact met ons opnemen via info@magnesium-producten.nl. Ik help je graag verder.

Heb jij ons proefpakket al geprobeerd?

Maak kennis met onze magnesiumproducten tegen een lage prijs. Ervaar zelf of magnesium jou kan helpen aan een vitaler en meer ontspannen leven.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Gezond, fit en vitaal ouder worden...

We worden steeds ouder en daar zijn we uiteraard blij mee. Maar je wilt natuurlijk wel gezond en fit blijven, ongeacht of je nu 30, 50 of 90 bent. Daarom willen wij je wat handige tips meegeven om ook daadwerkelijk zo gezond mogelijk te blijven.

Met ons gratis E-book ontdek je:

Was dit waardevol voor jou? Deel het met jouw vrienden!

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook...

online magnesium bestellen, magnesium online bestellen, magnesium bij spierkrampen

Magnesium bij spierkrampen

Het ontstaan van spierkrampen Krampen komen door het plotseling samentrekken van je spieren. Normaal gesproken is een deel van de spier ontspannen, terwijl een ander

Lees verder »
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het E-book naartoe sturen?

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

10%
korting

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.