Vitamine B12

Vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor veel lichaams- en orgaanfuncties. Bijvoorbeeld voor het gezond functioneren van de zenuwen, voor een goede darmfunctie, gezonde huid en haren, een goede afweer, de hormonale cyclus, het goed verlopen van een zwangerschap, voor het goed functioneren van de hersenen, het aansturen van belangrijke andere vitamines zoals B6 en B11. Eigenlijk is deze vitamine belangrijk voor het hebben, krijgen en houden van vitaliteit, weerstand,energie,helderheid,concentratie,spierkracht,daadkracht,levenslust etc.

Vitamine B12 tekort

Wanneer een tekort aan vitamine B12 wordt geconstateerd, worden veel patiënten doorverwezen naar een diëtist. Het tekort aan vitamine B12 wordt vaak geweten aan een verkeerd voedingspatroon maar dit is niet altijd het geval. Iedereen die regelmatig vlees,vis,eieren en zuivel eet krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen. Ook wie vitaminesupplementen slikt, met daarin vitamine B12, krijgt meer dan voldoende vitamine B12 binnen. Indien de waarde van vitamine B12 desondanks te laag is, kan er sprake zijn van een opnamestoornis. Het voedingspatroon kan wèl een rol spelen bij veganisten en – in mindere mate – vegetariërs. Met name veganisten krijgen in het geheel geen dierlijke producten binnen en dus geen vitamine 12. Wel leeft algemeen het idee dat er ook vitamine B12 zit in bepaalde plantaardige producten. De plantaardige vorm van vitamine B12 kan echter door het menselijk lichaam niet gebruikt worden, aangezien het vitamine B12-analogen zijn. Analogen lijken op vitamine B12, maar zijn geen actieve vorm van de vitamine. Wat er wel aan vitamine B12 in zit, is zo weinig, dat het onvoldoende is om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid te komen.
 

Tekort en klachten

Een B12-tekort kan een grote verscheidenheid aan klachten geven. Het klachtenpatroon verschilt erg van persoon tot persoon. Soms spelen de psychische klachten een hoofdrol, terwijl anderen daar totaal geen last van hebben. De een heeft vooral last van tintelingen in handen en voeten terwijl de ander hier geen last van heeft en alleen maar erg moe is.

Veel patiënten hebben pijnklachten, soms stijfheid in de nek, een overslaand hart of rusteloze benen. Sommigen hebben last van duizeligheid, bleekheid van de huid, koud hebben, haaruitval , oorsuizen etc. Hevige menstruatieklachten, onvruchtbaarheid, veelvuldige blaasontstekingen.

Een deel van de pijnklachten kan ook zenuwpijn (neuropathische pijn) zijn die veroorzaakt wordt door beschadigde gevoelszenuwen. Deze geven dan foute pijnsignalen door. Bij een aantal gevallen is een “ongelukje” het eerste teken dat er iets niet goed zit, zoals struikelen, van de fiets vallen en dat soort ongemakken. Onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen.

Nogal wat mensen met een B12-tekort hebben last van afasie. Ze bedoelen een bepaald ding, maar gebruiken een ander woord. In hun gedachten zien ze wel het juiste beeld voor zich, maar hebben vaak niet in de gaten dat ze het foute woord gebruiken. Dit zelfde probleem kan zich voordoen bij het schrijven of typen. Dit kan versterkt worden door de verminderde concentratie vanwege het tekort. Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, allemaal klachten die bij een vitamine B-12 tekort kunnen horen.

Oorzaken tekort

Omdat we vitamine B12 niet zelf kunnen maken moeten we het opnemen uit ons voedsel, het zit vooral in dierlijk voedsel: vlees, melk en eieren.

Door onvoldoende aanbod via de voeding krijgen we een tekort. Ook bij ondervoeding, eetstoornissen, alcoholisme, vegetarisme, veganisme, macrobiotiek kan een vitamine B12-tekort optreden.

Een aantal andere oorzaken

  • Verstoorde opname door maag-darmproblemen, darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, parasitaire infecties, ernstige voedselallergieen.
  • maag en darmkanker.
  • Lever- en of problemen van de pancreas (alvleesklier)
  • Aangeboren verstoringen van het B12 metabolisme (zeldzaam)
  • Na maagoperaties of darmoperaties, denk aan maagverkleiningen
  • Door medicatie bv, maagmedicatie , cholesterolverlagers, antibiotica
  • Roken

Een vitamine B12-tekort heb je meestal al jaren voordat je ergens last van krijgt en het tekort kun je niet heel snel oplossen. De eerste verbeteringen die je gaat merken zijn de lichamelijke verbeteringen zoals meer energie, fitter voelen, beter slapen. Omdat in het begin de vitamine B12 gaat ontgiften wat meestal tussen de 6 en 12 weken duurt is het nodig dat je vitamine B12 voor minimaal 4 maanden gaat innemen.Tijdens het ontgiftingsproces kunnen de klachten die je had eerst erger worden, daarom is het heel belangrijk dat je veel water drinkt zodat de afvalstoffen goed afgevoerd kunnen worden. Geestelijke verbeteringen duren langer ,tussen 8 en 12 maanden, het geheugen en de concentratie wordt beter. Dit kan natuurlijk wel bij iedereen verschillen want elk persoon is anders en elk herstelproces is anders.

Vitamine B12 is het van belang dat de actieve vormen van vitamine B12 worden ingenomen. Methylcobalamine B12 en Adenosylcobalamine B12 zijn de 2 soorten van actieve vormen van vitamine B12. Wanneer je de actieve vitamine B12 onder de tong laat smelten dan wordt het via het mondslijmvlies in de bloedbaan opgenomen en kan het lichaam er direct mee aan de slag. Je omzeilt zo het hele maag-darm-omzettingsproces en dan weet je zeker dat het goed opgenomen wordt en werkt. Wanneer je het vitamine B-12 tekort aanvult dan komt er een moment dat je je weer goed voelt en de symptomen weg zijn,op dat moment kun je kijken of je een mindere hoeveelheid B12 kunt nemen of misschien tijdelijk kunt stoppen. Sanacore vitamine B12 zijn vrij van kunstmatige geur-,kleur- en zoetstoffen en bevatten geen vulmiddelen. Vitamine B12 is een op water gebaseerde vitamine, schadelijke bijeffecten van een hoge of te hoge inname B12 zijn niet mogelijk. Teveel ingenomen vitamine B12 verlaat het lichaam via de urine. Overleg eerst met een arts of natuurgeneeskundige voor het gebruik van vitamine B12.

Onze laatste nieuwe producten

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

10%
korting

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.