Osteoporose en magnesium

osteoporose en calcium

Is Extra magnesium nodig bij osteoporose?

Voor de instandhouding en opbouw van onze botten is magnesium belangrijk, net zo belangrijk als calcium.  Als je het vergelijkt met een muur zijn de stenen opgetrokken uit calcium en vormt magnesium het cement. De inname van calcium in Nederland is hoog, maar tegelijkertijd is ook het aantal mensen met broze botten, osteoporose hoog.

Te weinig magnesium?

Hulp bij osteoporose

Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Het ontstaat doordat het bot sneller wordt afgebroken dan wordt aangemaakt. Vaak komt het aan het licht door een breuk na een val bijvoorbeeld. Of door een wervelverzakking. Soms kan ook door het gebruik van medicijnen zoals Prednison osteoporose ontstaan. In Nederland hebben zo’n 800.000 mensen osteoporose en dat aantal neemt toe.

Osteoporose komt voor bij 1 op de 3 vrouwen en bij 1 op de 7 mannen. Bij het ontstaan van osteoporose spelen meerdere factoren een rol. Het is een ingewikkeld samenspel van hormonen, voeding, beweging en erfelijkheid. Natuurlijke invloed of erfelijkheid is een grote, niet te beïnvloeden component. Maar met de andere factoren is het wel degelijk mogelijk om de progressiviteit van osteoporose te vertragen of zelfs te stoppen.

Medicijnen en osteoporose

Er worden meerdere soorten medicatie bij osteoporose voorgeschreven. Het meest gangbaar zijn bisfosfonaten. Deze verminderen de kans op (een volgende) botbreuk. Wel is er een indrukwekkende lijst van mogelijke bijwerkingen, variërend van maagproblemen tot (een verhoogde kans op) slokdarmkanker en van meer pijn in het skelet en de wervels tot ontstekingen aan de ogen. Wees dus kritisch en informeer bij je arts naar alternatieven en bekijk samen of alleen de natuurlijke weg, namelijk meer bewegen, gezonde voeding en slimme suppletie, mogelijk voldoende zijn.

Bewegen en osteoporose

Om stevige botten te houden is bewegen belangrijk. En bij dat bewegen moeten de botten worden belast. Dus gebruik maken van de zwaartekracht. Dansen, krachtraining of wandelen hebben een grotere impact dan bijvoorbeeld zwemmen.

Magnesium, calcium, vitamine D en osteoporose

De meest genoemde voedingssupplementen in relatie tot osteoporose zijn calcium en vitamine D. Beide zijn zeer belangrijk, maar zonder magnesium niet actief en zelfs contra-productief. Hoe zit dat?

Calcium en magnesium zijn antagonisten; ze hebben elkaar nodig om goed te functioneren. Ze komen in ons lichaam in een bepaalde verhouding voor. Volgens onderzoek moet die verhouding zeker niet meer zijn dan 2 calcium staat tot 1 magnesium. Dit betekent dat bij inname van extra calcium bij osteoporose er ook meer magnesium genomen moet worden.

Maar – zeker in de westerse wereld – krijgen we via onze voeding vaak voldoende calcium binnen. Hierdoor is de verhouding calcium/magnesium bij veel mensen uit het lood. In Nederland is deze bijvoorbeeld gemiddeld 3 staat tot 1 en dus te hoog. Met andere woorden: er zijn voldoende stenen, maar onvoldoende cement. Met als gevolg osteoporose, een afbrokkelende muur.

Bij osteoporose wordt vaak extra vitamine D aanbevolen. Terecht. Voor het biologisch actief maken van calcium is vitamine D nodig. Maar om vitamine D actief te maken heb je magnesium nodig. Zonder voldoende magnesium is vitamine D veel minder effectief.

Dus: om bij de bestrijding van osteoporose calcium en vitamine D goed tot hun recht te laten komen heb je voldoende magnesium nodig. Magnesium is de basis. En vrijwel niemand in Nederland heeft extra calcium nodig.

Magnesium via de huid

De opname via de huid van extra magnesium is aangenaam en uiterst werkzaam. Veel mensen met osteoporose nemen regelmatig een bad of voetbad met de pure magnesium kristallen. Of ze gebruiken de magnesium olie. 

Meer weten over deze producten? Klik dan hier.

Heb jij ons proefpakket al geprobeerd?

Maak kennis met onze magnesiumproducten tegen een lage prijs. Ervaar zelf of magnesium jou kan helpen aan een vitaler en meer ontspannen leven.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Gezond, fit en vitaal ouder worden...

We worden steeds ouder en daar zijn we uiteraard blij mee. Maar je wilt natuurlijk wel gezond en fit blijven, ongeacht of je nu 30, 50 of 90 bent. Daarom willen wij je wat handige tips meegeven om ook daadwerkelijk zo gezond mogelijk te blijven.

Met ons gratis E-book ontdek je:

Was dit waardevol voor jou? Deel het met jouw vrienden!

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook...

online magnesium bestellen, magnesium online bestellen, magnesium bij spierkrampen

Magnesium bij spierkrampen

Het ontstaan van spierkrampen Krampen komen door het plotseling samentrekken van je spieren. Normaal gesproken is een deel van de spier ontspannen, terwijl een ander

Lees verder »
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het E-book naartoe sturen?

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Ontvang 10% korting op je eerste bestelling!

Meld je aan en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

10%
korting

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.