Vitamine B12 tekort

Vitamine b12 in vlees, melk en eieren

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine voor veel lichaams- en orgaanfuncties. Zo is het belangrijk voor het gezond functioneren van de zenuwen, voor een goede darmfunctie, gezonde huid en haren, een goede afweer, de hormonale cyclus, het goed verlopen van een zwangerschap, voor het goed functioneren van de hersenen en het aansturen van belangrijke andere vitamines zoals B6 en B11. Kortom deze vitamine is belangrijk voor het hebben, krijgen en houden van vitaliteit, weerstand, energie, helderheid, concentratie, spierkracht, daadkracht en levenslust.

In het kort

  • Een vitamine B12 tekort houdt in dat je een te lage vitamine B12 waarde in je lichaam hebt.
  • Oorzaken kunnen zijn: voeding met te weinig vitamine B12 of een te lage opname van vitamine B12 in de darmen.
  • Tintelingen in je vingers en ledematen, spierzwakte in de benen, vermoeidheid en geheugenverlies zijn de meest bekende symptomen bij een tekort aan vitamine B12.
  • Het voorkomen van een vitamine B12 tekort is makkelijker dan je denk wanneer je let op gezonde voeding met voldoende vitamine B12.
  • Bij een tekort kun je vitamine B12 tabletten innemen.

Hoeveel heb je nodig per dag?

Als volwassene heb je per dag 2,8 microgram vitamine B12 nodig. Ben je zwanger? Dan heb je 3,2 microgram per dag nodig en wanneer je borstvoeding geeft heb je 3,8 microgram per dag nodig. Peuters hebben ongeveer 0,7 microgram nodig, kinderen van 4 tot 8 hebben 1,3 microgram nodig en kinderen vanaf 9 jaar tot ongeveer 13 jaar hebben 2,0 microgram nodig.

Voeding en vitamine B12

Wanneer een tekort aan vitamine B12 wordt geconstateerd, worden veel patiënten doorverwezen naar een diëtist. Het tekort aan vitamine B12 wordt namelijk vaak toegekend aan een verkeerd voedingspatroon maar dit is niet altijd het geval. Iedereen die regelmatig vlees, vis, eieren en zuivel eet krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen. Ook wie vitaminesupplementen slikt met daarin vitamine B12 krijgt meer dan voldoende vitamine B12 binnen. Indien de waarde van vitamine B12 desondanks te laag is, dan kan er sprake zijn van een opnamestoornis. Echter kan het voedingspatroon wel een rol spelen bij veganisten en (in mindere mate) vegetariërs. Met name veganisten krijgen in het geheel geen dierlijke producten binnen en dus ook geen vitamine 12. Wel leeft algemeen het idee dat er ook vitamine B12 zit in een aantal plantaardige producten zoals zeewier en algen. De plantaardige vorm van vitamine B12 kan echter door het menselijk lichaam niet gebruikt worden, aangezien het vitamine B12-analogen zijn. Analogen lijken op vitamine B12, maar zijn geen actieve vorm van de vitamine en wordt niet goed opgenomen door het lichaam. Wat er wel aan vitamine B12 in zit, is zo weinig, dat het onvoldoende is om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid te komen.

Tekort en klachten

Een B12-tekort kan een grote verscheidenheid aan klachten geven. Het klachtenpatroon verschilt erg van persoon tot persoon. Soms spelen psychische klachten een hoofdrol, terwijl een ander daar totaal geen last van heeft. De een heeft vooral last van tintelingen in handen en voeten terwijl de ander vooral erg moe is.
Veel patiënten hebben pijnklachten, soms stijfheid in de nek, een overslaand hart of rusteloze benen. Sommigen hebben last van duizeligheid, bleekheid van de huid, koud hebben, haaruitval , oorsuizen etc. Hevige menstruatieklachten, onvruchtbaarheid, veelvuldige blaasontstekingen.
Een deel van de pijnklachten kan ook zenuwpijn (neuropathische pijn) zijn die veroorzaakt wordt door beschadigde gevoelszenuwen. Deze geven dan foute pijnsignalen door.
In een aantal gevallen is een “ongelukje” het eerste teken dat er iets niet goed zit, zoals struikelen, van de fiets vallen en dat soort ongemakken, onverklaarbaar vallen, of ergens tegen aan lopen, verlies van positiegevoel, dingen omgooien, struikelen, moeilijk lopen.

Er zijn heel wat mensen met een B12-tekort die last hebben van afasie. Ze bedoelen een bepaald ding, maar gebruiken een ander woord. In hun gedachten zien ze wel het juiste beeld voor zich, maar hebben vaak niet in de gaten dat ze het foute woord gebruiken. Dit zelfde probleem kan zich voordoen bij het schrijven of typen. Dit kan versterkt worden door de verminderde concentratie vanwege het tekort. Depressie, nervositeit, geïrriteerdheid, prikkelbaarheid, stemmingswisselingen, gedragsveranderingen, allemaal klachten die bij een vitamine B-12 tekort kunnen horen.

Oorzaken Vitamine B12 tekort

Ons lichaam kan vitamine B12 zelf niet aanmaken, daarom moeten we het opnemen uit ons voedsel. Deze vitamine zit vooral in dierlijk voedsel: vlees, melk en eieren.

Andere oorzaken zijn:

  • Ook bij ondervoeding, eetstoornissen, alcoholisme, vegetarisme, veganisme, macrobiotiek kan een vitamine B12-tekort optreden.
  • Verstoorde opname door maag-darmproblemen, darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, parasitaire infecties, ernstige voedselallergieën. maag en darmkanker.
  • Lever- en of problemen van de pancreas (alvleesklier)
  • Aangeboren verstoringen van het B12 metabolisme (zeldzaam)
  • Na maagoperaties of darmoperaties, denk aan maagverkleiningen
  • Door medicatie bv, maagmedicatie , cholesterolverlagers, antibiotica
  • Roken

Een vitamine B12-tekort heb je vaak al jaren voordat je ergens last van krijgt en het tekort kun je helaas niet snel oplossen. De eerste verbeteringen die je gaat merken zijn lichamelijk zoals meer energie, je voelt je fitter en slaapt beter. Omdat in het begin de vitamine B12 gaat ontgiften wat meestal tussen de 6 en 12 weken duurt is het raadzaam dat je vitamine B12 voor minimaal 4 maanden gebruikt. Tijdens het ontgiftingsproces kunnen de klachten die je had eerst erger worden, daarom is het belangrijk dat je veel water drinkt in deze periode zodat de afvalstoffen goed afgevoerd worden.
Geestelijke verbeteringen duren vaak wat langer, tussen 8 en 12 maanden, hierbij merk je vooral dat het geheugen en de concentratie verbeteren. Dit kan natuurlijk wel bij iedereen verschillen want elk persoon is anders en elk herstelproces is anders.

Gebruik altijd een actieve vorm van vitamine B12

Vitamine B12 is het van belang dat de actieve vormen van vitamine B12 worden ingenomen. Methylcobalamine B12 en Adenosylcobalamine B12 zijn de 2 soorten van actieve vormen van vitamine B12. Wanneer je de actieve vitamine B12 onder de tong laat smelten dan wordt het via het mondslijmvlies in de bloedbaan opgenomen en kan het lichaam er direct mee aan de slag. Je omzeilt zo het hele omzettingsproces in je maag en darmen en je weet zeker dat het goed opgenomen wordt en werkt.

Wanneer je het vitamine B-12 tekort aanvult dan komt er een moment dat je je weer goed voelt en de symptomen weg zijn, op dat moment kun je kijken of je een mindere hoeveelheid B12 kunt nemen of misschien zelfs tijdelijk kunt stoppen.

Vitamine B12 is een op water gebaseerde vitamine, schadelijke bijeffecten van een hoge of te hoge inname B12 zijn niet mogelijk. Wanneer er teveel vitamine B12 ingenomen wordt verlaat dit het lichaam via de urine.

Overleg eerst met een arts of natuurgeneeskundige voor het gebruik van vitamine B12.

Heb jij ons proefpakket al geprobeerd?

Maak kennis met onze magnesiumproducten tegen een lage prijs. Ervaar zelf of magnesium jou kan helpen aan een vitaler en meer ontspannen leven.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Gezond, fit en vitaal ouder worden...

We worden steeds ouder en daar zijn we uiteraard blij mee. Maar je wilt natuurlijk wel gezond en fit blijven, ongeacht of je nu 30, 50 of 90 bent. Daarom willen wij je wat handige tips meegeven om ook daadwerkelijk zo gezond mogelijk te blijven.

Met ons gratis E-book ontdek je:

Was dit waardevol voor jou? Deel het met jouw vrienden!

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook...

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het E-book naartoe sturen?

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

10%
korting

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.