Wat is vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare stof die bestaat uit de vormen D2 (genaamd ergocalciferol) en D3 (genaamd cholecalciferol). Vitamine D wordt dan ook wel eens de zonnevitamine genoemd. Dit komt doordat je lichaam veel zonlicht nodig heeft om het zelf aan te maken.

Om optimaal vitamine D aan te maken is het beste om dagelijks een halfuur tussen 11:00 en 15:00 uur buiten te zijn. Bij een tekort aan zonlicht is het daarom een stuk lastiger om voldoende van deze zogenaamde zonvitamine aan te maken. Dat terwijl deze vitamine nodig is voor je weerstand, sterke botten en tanden. Ook is vitamine D belangrijk voor het op peil houden van spierkracht en het kan je humeur ten goede komen.

Vitamine D in de winter

In de wintermaanden maak je vanzelfsprekend minder vitamine D aan dan in de zomermaanden. Na de wintermaanden is onze voorraad vitamine D dan ook voor een groot deel verbruikt. De kans bestaat dus dat ook jij een lagere vitamine D waarde hebt.

Hoe vaak komen vitamine D-tekorten voor?

Zo is het volgens de statistieken dat in de winter ongeveer 60% van alle Nederlanders een vitamine D tekort ervaart. Hiervan heeft 30% van de bevolking een ernstig tekort. 50% van de thuiswonende ouderen en zelfs 85-90% van de bewoners in verzorgings- of verplegingstehuis heeft een tekort.

Hoe herken je een vitamine D-tekort?

Door een vitamine D-tekort kun je vermoeidheid of last van je spieren en/of gewrichten ervaren. Een winterdipje of neerslachtig zijn kan tevens een signaal zijn van een vitamine D-tekort. Daarnaast kan het ook invloed hebben op je weerstand, zorgen voor spierzwakte, een zwakker gebit en botontkalking. Als je zwakke spieren hebt is de kans op vallen en botbreuken groter. Op oudere leeftijd kunnen daarbij je wervels gaan inzakken.

Daarnaast maak je je hele leven bot aan en breek je bot af. Tot ongeveer je 45e jaar maak je meer bot aan dan dat je afbreekt. Maar daarna wordt de botafbraak groter, het is daarom extra belangrijk om te letten of je vitamine D op peil is.

Heb jij extra vitamine D nodig?

Niet iedereen haalt de hoeveelheden vitamine D3 uit de voeding en het zonlicht, denk aan ouderen of mensen die niet vaak buiten komen. Vitamine D komt beperkt voor in voeding, zoals vette vis, vlees, champignons en eieren en kan zijn toegevoegd in halvarine, margarine en bakboters. Zonlicht is echter de voornaamste bron voor voldoende vitamine D in je lichaam. Daarom adviseert de Gezondheidsraad bepaalde groepen dagelijks een voedingssupplement met vitamine D te nemen. Naarmate we ouder worden neemt de vorming van vitamine D in de huid af en ook de omzetting in het lichaam wordt minder. Het advies is dan ook voor vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 extra vitamine D te slikken.

Vitamine D en magnesium

Wanneer je een vitamine D tekort hebt is het belangrijk om dit aan te vullen. Het is wel belangrijk om te realiseren dat je hierdoor ook extra magnesium nodig hebt. Door de toename van vitamine D zal er veel meer magnesium verbruikt worden. Daarom is het belangrijk bij het gebruik van de vitamine D ook extra magnesium te gebruiken. Doe je dit niet dan kun je symptomen ervaren die lijken op een overdosis vitamine D die in werkelijkheid symptomen kunnen zijn van een tekort aan magnesium.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Gezond, fit en vitaal ouder worden...

We worden steeds ouder en daar zijn we uiteraard blij mee. Maar je wilt natuurlijk wel gezond en fit blijven, ongeacht of je nu 30, 50 of 90 bent. Daarom willen wij je wat handige tips meegeven om ook daadwerkelijk zo gezond mogelijk te blijven.

Met ons gratis E-book ontdek je:

Was dit waardevol voor jou? Deel het op social media.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het E-book naartoe sturen?

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Gezond, vitaal & fit ouder worden" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.