Waarom is Vitamine B12 zo belangrijk?

vitamine B12 een belangrijk onderdeel

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines. Dit houd in dat deze vitamines zich in het vocht van voedingsmiddelen bevinden.  Deze worden direct in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze niet nodig heeft dan verlaten ze je lichaam direct weer via je urine. Het is dus belangrijk om er zorg voor te dragen dat je regelmatig vitamine B binnenkrijgt.

Vitamine B12 is een onderdeel van het vitamine B-complex en heet ook wel cobalamine. Voorheen was men in de veronderstelling dat er maar 1 vitamine B was, net zoals er maar 1 vitamine C is. Later bleek die vitamine B uit verschillende meerdere werkende vitamines te bestaan. Daarom bestaat vitamine B nu uit verschillende vitamines met ieder een eigen cijfer.

Vitamine B12 heeft verschillende belangrijke taken

Vitamine B12 is niet voor niets een belangrijke vitamine om aandacht aan te besteden. Deze heeft namelijk diverse belangrijke taken waaronder:

  • Het kan pernicieuze anemie voorkomen (dit is een vorm van bloedarmoede)
  • Het zorgen voor een goede weerstand
  • De aanmaak van rode bloedcellen
  • Het verminderen van vermoeidheid
  • Het is heel belangrijk voor je zenuwstelsel

Waar komt vitamine B12 in voor?

Vitamine B12 ook bekend als cobalamine komt alleen voor in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vis en eieren. Zowel vegetariërs als veganisten wordt dan ook aangeraden om extra vitamine B12 te nemen omdat deze groep een groter risico vormt voor een vitamine B12 tekort.

Zuivel bevat ook vitamine B12
Zuivel bevat ook vitamine B12

De gevolgen van een vitamine B12 tekort

De meest voorkomende oorzaak van een tekort aan vitamine B12 is vaak een verstoring van de opname van de vitamine in je maag-darmkanaal. Maar zoals we net al aangaven kunnen ook mensen die langere tijd geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, een vitamine B12 tekort ontwikkelen. De verschijnselen van een vitamine B12 te kort worden pas jaren later zichtbaar. Dit komt doordat ons lichaam een grote voorraad vitamine B12 aanlegt.

Een groot nadeel van een tekort is dat het verder kan leiden tot een tekort aan vitamine B11, omdat deze 2 vitamines samenwerken. Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, is onder andere belangrijk voor het goed laten functioneren van het zenuwstelsel en immuunsysteem. 

Een vitamine B12-tekort kan ook pernicieuze anemie veroorzaken (een vorm van bloedarmoede). De symptomen hiervan zijn vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust.

Vitamine B12 is daarnaast ook belangrijk voor het functioneren van je geheugen en denken. Ouderen kunnen als gevolg van een vitamine B12-tekort problemen krijgen met hun geheugen.

Vitamine b12 in vlees, melk en eieren

De gevolgen van te veel vitamine B12

Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er namelijk zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd via je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.

Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.  Dit baseren we op de maximaal veilige bovengrenzen die opgesteld zijn in Nederland, de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Heb jij ons proefpakket al geprobeerd?

Maak kennis met onze magnesiumproducten tegen een lage prijs. Ervaar zelf of magnesium jou kan helpen aan een vitaler en meer ontspannen leven.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Gezond, fit en vitaal ouder worden...

We worden steeds ouder en daar zijn we uiteraard blij mee. Maar je wilt natuurlijk wel gezond en fit blijven, ongeacht of je nu 30, 50 of 90 bent. Daarom willen wij je wat handige tips meegeven om ook daadwerkelijk zo gezond mogelijk te blijven.

Met ons gratis E-book ontdek je:

Was dit waardevol voor jou? Deel het met jouw vrienden!

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook...

collageen poeder, collageen

Collageen Poeder

Wat is collageen en waarom zou ik dit gebruiken? Collageen is een belangrijk eiwit in ons lichaam. Een jonge huid bestaat voor maar liefst 80

Lees verder »
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het E-book naartoe sturen?

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

10%
korting

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.