Tips voor een goede nachtrust

vrouw valt in slaap achter laptop - 8 tips voor een goede nachtrust

Het is weer tijd om naar bed te gaan maar, je ligt al een tijdje te draaien in bed. Je ziet de tijd voorbij kruipen, maar in slaap vallen lukt niet. Inmiddels ben je al twee uur verder en over vijf uur gaat de wekker alweer om aan een nieuwe dag te beginnen. Geweldig, met die gedachte is het nog moeilijker om in slaap te komen! Herkenbaar? Iedereen heeft wel eens moeite met een goede nachtrust en om hierbij in slaap te komen. We geven je graag een aantal tips zodat jij binnenkort heerlijk kan slapen

Tip 1: Beweging

Iedere dag een half uur matig intensief bewegen zorgt ervoor dat jij ’s nachts sneller in slaap valt en ook dieper slaapt. Ben je geen sporter? Geen zorgen, met matig intensief bewegen bedoelen we niet alleen sporten maar ook dagelijkse bewegingen zoals wandelen en fietsen.

Tip 2: Zorg voor het juiste ritme

Om een goede nachtrust te ervaren is het belangrijk om het juiste ritme te vinden. Ga jij zoals vele anderen de ene dag om 22:00u naar bed en de volgende dag pas om 00:30u? Maar gaat je wekker wel elke dag om 7:00u om weer naar je werk te gaan? Dan zul je sneller ervaren dat je nachtrust niet optimaal is en in slaap vallen niet altijd zo makkelijk gaat. Probeer dagelijks om op ongeveer hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Je zult merken zodra je dit regelmatig doet je niet alleen sneller in slaap valt maar je ook een stuk meer uitgerust bent.

Tip 3: Gedimde of donkere kamer

We worden slaperig omdat ons lichaam een bepaald soort stofje aanmaakt. Dit stofje wordt Melatonine genoemd. Dit stofje is een uniek stofje wat vrijwel niet aangemaakt wordt wanneer er fel licht in een kamer is. Natuurlijk wil je partner nog even zijn boek uit lezen, of misschien moet je nog snel een kleine opdracht uitwerken voor je bedrijf. Dat is geen probleem maar zorg ervoor dat de lichten hierbij enigszins gedimd zijn. Hierdoor kan er al wat Melatonine aangemaakt worden en zul je sneller in slaap vallen zodra je stopt met lezen of werken.

Tip 4: Prikkels afbouwen

Iedereen gebruikt wel een smartphone, tablet of tv. Vaak doen we dit ook wel om even te ontspannen voordat we naar bed gaan. Eenmaal in bed kijken we nog even op Facebook, Instagram, Snapchat of zoeken we nog even snel dat recept op om morgenavond te koken. De hele dag krijgen we prikkels binnen via onze omgeving inclusief onze digitale apparatuur. Het is belangrijk om deze prikkels in de avond af te bouwen. En natuurlijk kijk je nog even serie voordat je naar bed gaat, dat doen veel mensen toch? Wat wel belangrijk is, is bewustwording. Stop een kwartier tot half uur met het gebruiken van schermen. Deze stralen namelijk een blauw licht uit die ervoor zorgen dat we minder goed in slaap komen. Onder adolescenten is zelfs gebleken dat bij langdurig gebruik van schermen zoals smartphones, tablets en tv’s het slaapproces tot 40 minuten korter is (Zie onderzoek).

Tip 5: Vervang je scherm met een goed boek

Zoals we bij tip 4 al hebben vastgesteld, schermen zijn niet goed voor een goede nachtrust. Maar om nou helemaal niets te doen voor je naar bed gaat is ook niet voor iedereen weggelegd. Zoek een goed boek, gedimd licht en ontspan. Het klinkt misschien voor jou als een beetje ouderwets maar hierdoor zul je juist beter slapen omdat je de spanning en de prikkels van de dag zo afbouwt.

Bonustip: Kies geen boek wat te spannend is, anders wil je natuurlijk doorlezen ;-)

Tip 6: Vergeet de mythe “door alcohol slaap je goed”

Je hebt het vast wel eens gehoord “Neem nog een wijntje, dan slaap je goed”. Helaas is dit een mythe die niet klopt. Ja, je valt sneller in slaap door de verdovende werking en ja, je slaapt waarschijnlijk langer. Maar nee, je bent helaas niet uitgeruster. De kwaliteit van je slaap is namelijk een stuk slechter. Dit komt doordat onze hersenen actief blijven om de alcohol af te breken waardoor de REM slaap onderdrukt wordt. De REM slaap zorgt ervoor dat onze spieren ontspannen, dat we dromen en onze prikkels verwerken. Doordat deze onderdrukt wordt is je nachtrust kwalitatief dus een stuk slechter met alcohol dan zonder.

Tip 7: De juiste slaapkamer

Zorg ervoor dat je slaapkamer opgeruimd is en dat deze goed geventileerd is zodat het niet te warm of te koud is op je slaapkamer. Een opgeruimde kamer geeft namelijk rust en voorkomt onnodige prikkels. De juiste temperatuur zorgt ervoor dat je lichaam makkelijk kan ontspannen en niet wakker wordt doordat het te koud is, of juist te warm. Ook verlichting is belangrijk. Je wilt namelijk dat je slaapkamer vooral bestaat uit gedimd licht en absoluut geen felle lampen (zie tip 3 waarom dit belangrijk is). Wanneer je wakker wordt is het juist belangrijk dat je veel daglicht op je slaapkamer hebt, hierdoor wordt je prettiger en uitgeruster wakker dan met een felle lamp. Tot slot is het natuurlijk uiterst belangrijk dat je bed van goede kwaliteit is en zeker je matras. Een oud of slecht matras kan niet alleen je nachtrust bederven maar kan je ook fysieke klachten bezorgen zoals rugpijn.

Tip 8: Slaapmiddelen zijn niet de oplossing

Wat er ook nog steeds veel gebeurt is dat mensen naar de slaapmiddelen grijpen om toch maar goed te kunnen slapen. Het gevaar hierin is dat het niet alleen verslavend kan zijn maar ook dat je het probleem niet aanpakt. Heb je stress? Hoe kan je deze stress dan oplossen en toch ontspannen? Kijk dus altijd naar het probleem en probeer dit als eerste op te lossen. Om op een goede wijze in slaap te vallen kun je onze tips natuurlijk uit proberen. Om extra te ontspannen kun je ervoor kiezen een bad te nemen voor je naar bed gaat. Voor een stukje extra ontspanning van je lichaam kun je ook werken met magnesium, een mineraal wat voor veel mensen ontspannend werkt. Tot slot kun je ook kiezen voor ontspanningsoefeningen te doen. Deze kun je vinden bij wijzijnmind.nl.

Ik wens je een goede nachtrust & slaap lekker!

Heb jij ons proefpakket al geprobeerd?

Maak kennis met onze magnesiumproducten tegen een lage prijs. Ervaar zelf of magnesium jou kan helpen aan een vitaler en meer ontspannen leven.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Gezond, fit en vitaal ouder worden...

We worden steeds ouder en daar zijn we uiteraard blij mee. Maar je wilt natuurlijk wel gezond en fit blijven, ongeacht of je nu 30, 50 of 90 bent. Daarom willen wij je wat handige tips meegeven om ook daadwerkelijk zo gezond mogelijk te blijven.

Met ons gratis E-book ontdek je:

Was dit waardevol voor jou? Deel het met jouw vrienden!

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook...

online magnesium bestellen, magnesium online bestellen, magnesium bij spierkrampen

Magnesium bij spierkrampen

Het ontstaan van spierkrampen Krampen komen door het plotseling samentrekken van je spieren. Normaal gesproken is een deel van de spier ontspannen, terwijl een ander

Lees verder »
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het E-book naartoe sturen?

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

10%
korting

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.