Hoe gezond is Matcha thee?
Matcha Thee is de gezondste thee die er bestaat. Het bevat de hoogste concentraties antioxidanten en polyfenolen (een soort antioxidant), twee belangrijke stoffen die een zeer positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Polyfenolen beschermen je lichaam tegen schadelijke stoffen en hebben een ontstekingsremmend effect, werken (LDL-)cholesterol- en bloeddrukverlagend en verlagen het risico op de ziekte Alzheimer.
Deze vele gezondheidsvoordelen verkrijgt Matcha doordat het een geconcentreerde vorm van groene thee is. Normaal wordt thee van theebladeren getrokken, waarna de bladeren verwijderd worden uit het treksel, maar bij Matcha is dat niet het geval. De groene theebladeren worden bij het maken van Matcha verpoederd en vervolgens opgedronken waardoor je meer uit je thee haalt.
De juiste bereiding voor Matcha
Matcha kun je op twee verschillende manieren drinken: usucha en koicha. Beiden hebben een specifieke bereidingsmethode nodig. Zorg er ook voor dat je een hoge kwaliteit Matcha hebt, meestal “Ceremonial” genoemd. Bij een lagere kwaliteit Matcha krijgt de thee sneller een bittere smaak en schuimt hij minder als je hem op de usucha manier bereidt. De bereidingswijzen worden hieronder toegelicht.
Usucha Matcha thee bereiding:
- Kook vers (mineraal)water voor het maken van je thee. Laat het water afkoelen na het koken of gebruik een waterkoker die het water tot 75 tot 80 °C verhit. Usucha betekent vrij vertaald dunne thee.
- Schep 1 gram Matcha poeder over in een Matcha-kom. 1 gram komt ongeveer overeen met 2 bamboelepels of een halve theelepel.
- Schenk 80 ml water bij de poeder en klop met een Matcha bamboe klopper gedurende ongeveer 15 tot 30 seconden het mengsel zigzaggend (als een W) totdat er schuim ontstaat.
Koicha Matcha thee bereiding:
Waar bij de usucha bereiding een goede schuimlaag noodzakelijk is, blijft deze weg bij de koicha bereiding. Bij koicha wordt de thee dikker. Koicha betekent ook vrij vertaald dikke thee.
- Kook vers (mineraal) water voor het maken van je thee. Laat het water afkoelen na het koken of gebruik een waterkoker die het water tot 75 tot 80 °C verhit.
- Schep 4 gram Matcha poeder over in een Matcha-kom. 1 gram komt ongeveer overeen met 2 bamboelepels of een halve theelepel.
- Giet er een klein beetje koud water bij en klop het mengsel een pasta met een Matcha bamboe klopper.
- Schenk 40 ml water bij de poeder en klop de Matcha tot een dik en soepel mengsel.
Tips voor bij het maken van Matcha thee
Tip 1: Is je water te heet, dan tast het de thee aan wat ten koste gaat van de smaak. Heb je geen waterkoker met temperatuurregelaar, dan kun je 1 deel koud water mengen met 3 delen kokend water om de juiste temperatuur te verkrijgen.
Tip 2: Je kunt een zeefje gebruiken of de matcha fijn stampen met een Matcha bamboe klopper om klontjes te voorkomen. Hoe fijner de Matcha, des te beter lost het op en hoe lekkerder het schuimt. Fijner poeder zorgt ook dat je minder klontjes krijgt.
Tip 3: Gebruik de juiste Matcha tools. Voor de juiste bereiding van Matcha thee heb je de juiste materialen nodig. Naast een matcha-kom heb je een bamboe klopper nodig. Vervang deze niet met een normale keukenmixer, vooral als je het op de usucha manier wilt bereiden. Je krijgt hier namelijk geen goede schuimlaag mee. Er zijn ook kleine zeefjes en bamboe lepeltjes om de set compleet te maken.