Maagzuurremmers kunnen zorgen voor tekort aan Vitamine B12 en Magnesium.

Maagzuurremmers, Maagzuurremmers en magnesium tekort, magnesium en vitamine b12, maagzuurremmers en tekort

Op 11 januari 2023 besteedde het RTL nieuws aandacht aan de mogelijke bijwerkingen van maagzuurremmers. Heel veel Nederlanders gebruiken maagzuurremmers. Bij langdurig gebruik van deze medicijnen kunnen vervelende bijwerkingen zoals maag- en darminfecties of botontkalking ontstaan. Daarnaast zorgt het gebruik van maagzuurremmers er voor dat vitamine B12 en magnesium minder goed opgenomen worden. Hierdoor loop je, bij langdurig gebruik, risico op een tekort aan deze voedingsstoffen. Een aanvulling met een voedingssupplement kan dan heel nuttig zijn. 

Ontstaan van tekorten door maagzuurremmers

Het ontstaan van een vitamine B12 of magnesium tekort treedt voornamelijk op bij het gebruik van protonpompremmers zoals omeprazol, lansoprazol, pantoprazol, rabeprazol en esomeprazol. Door het gebruik van deze medicijnen wordt maag minder zuur. Voor de opname van vitamine B12 en magnesium uit voedsel is een lage zuurgraad in de maag nodig. Bij een minder zure maag werken de mechanismen waarmee vitamine B12 en magnesium worden opgenomen minder goed.

Herkennen van een vitamine B12 of magnesium tekort

Bij een tekort aan vitamine B12 kun je bloedarmoede krijgen. Je kunt dan ongemakken ervaren zoals moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kun je tintelingen of een doof gevoel in handen en voeten, slappe beenspieren en geheugenverlies ervaren. Voor uitgebreide informatie kun je ons nieuwsbericht over vitamine B12 tekort bekijken.

Bij een tekort aan magnesium kun je  diverse klachten ervaren zoals misselijkheid, lusteloosheid of vermoeidheid en spierkrampen. Bij een ernstig tekort kun je zelfs last van hartritmestoornissen en stuipen krijgen. Bekijk ons nieuwsbericht over een magnesium tekort voor uitgebreide informatie.

Herken je deze klachten of maak je je zorgen? Neem dan altijd contact op met je arts.

Medicijnen en voedingssupplementen tegelijk gebruiken

Het komt vaker voor dat medicijnen het risico op een tekort aan voedingsstoffen vergroten. In deze situaties is een aanvulling met een voedingssupplement nuttig. Wanneer je niet zeker weet of deze supplementen en medicijnen samen gaan, raadpleeg dan altijd je arts. 

Bekijk hier het fragment over maagzuurremmers van RTL nieuws.

Heb jij ons proefpakket al geprobeerd?

Maak kennis met onze magnesiumproducten tegen een lage prijs. Ervaar zelf of magnesium jou kan helpen aan een vitaler en meer ontspannen leven.

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Gezond, fit en vitaal ouder worden...

We worden steeds ouder en daar zijn we uiteraard blij mee. Maar je wilt natuurlijk wel gezond en fit blijven, ongeacht of je nu 30, 50 of 90 bent. Daarom willen wij je wat handige tips meegeven om ook daadwerkelijk zo gezond mogelijk te blijven.

Met ons gratis E-book ontdek je:

Was dit waardevol voor jou? Deel het met jouw vrienden!

Delen
Delen
Delen
Delen

Anderen bekeken ook...

online magnesium bestellen, magnesium online bestellen, magnesium bij spierkrampen

Magnesium bij spierkrampen

Het ontstaan van spierkrampen Krampen komen door het plotseling samentrekken van je spieren. Normaal gesproken is een deel van de spier ontspannen, terwijl een ander

Lees verder »
50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we het E-book naartoe sturen?

E-book Gezond, vitaal & fit ouder worden... maar hoe doe je dat?

Ontvang 10% korting op jouw eerste bestelling!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang je persoonlijke code voor 10% korting op je bestelling.

10%
korting

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.