Calcium, Magnesium, Vitamine D

Calcium en magnesium zijn twee mineralen die elkaar in ons lichaam nodig hebben in een bepaald verhouding. Deze mineralen werken nauw samen en moeten in balans met elkaar blijven. Calcium kan zonder voldoende magnesium zijn werk niet doen! en andersom. De juiste verhouding calcium – magnesium is 2:1 . Magnesium zorgt samen met calcium en vitamine D(D3) voor de opbouw van gezonde botten en sterke tanden
Calcium heeft altijd veel aandacht gekregen. Met name van de zuivelindustrie die ons er steeds op wijst hoe belangrijk het is om zuivel te gebruiken vanwege de grote hoeveelheid calcium. Nederland staat bovenaan in de wereldlijst met de ziekte osteoporose. Wanneer je osteoporose hebt wordt aangeraden om veel zuivel te eten en calciumpreparaten te nemen. Magnesium ja, maar teveel calcium kan problemen geven omdat we er in Nederland al heel erg veel van binnen krijgen.

De opname van calcium door het lichaam wordt beïnvloed door een aantal factoren. Zo zorgen voldoende beweging en voldoende vitamine D voor een verhoogde opname. Te weinig beweging en vitamine D doen de opname dalen. Daarnaast nemen oudere mensen calcium minder goed op. Bij vrouwen hebben de hormonale veranderingen tijdens de menopauze een negatief effect op de calciumopname. Alcohol zorgt ook voor een verminderde opname van calcium.

Een teveel aan calcium verstoort de opname van ijzer, zink, magnesium en fosfor. Ook kunnen er nierstenen ontstaan en kan de botopbouw in het gedrang komen, waardoor botten zwakker worden.
Calcium maakt de botstructuur weliswaar dichter en compacter maar niet sterker, dat doet magnesium. Magnesium heeft de eigenschap botten taaier te maken waardoor ze niet breken. Een hoge calciuminname moet dus gepaard gaan met een hoge magnesiuminname. Wanneer deze twee mineralen uit balans raken in ons lichaam, wat bijvoorbeeld gebeurt bij acute en chronische stress, dan kan de magnesium voorraad uitgeput raken en kunnen chronische ziekten ontstaan.

Vitamine D3 is heel belangrijk voor de gezondheid maar gebruik je vitamine d3 dan moet je ook extra magnesium gebruiken. Gebruik je teveel vitamine D3 dan kun je weer een tekort aan magnesium krijgen.

Overleg altijd met een arts wanneer je extra mineralen of supplementen wilt nemen.

Wil je niets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, tips en de scherpste aanbiedingen.

Was dit waardevol voor jou? Deel het op social media.

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Wil je niets missen?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf up-to-date met de nieuwste ontwikkelingen, tips en de scherpste aanbiedingen.

Inloggen

Vul je e-mail en wachtwoord in om in te loggen.